UV sikkerhed

Når man skal fremstille dokumenter der reagerer på UV (eller IR) lys, så blander producenten kemikalier der reagerer på en bestemt bølgelængde i trykfarven eller de fibre/tråde der skal benyttes.

UV-lys er en lyskilde der hyppigt bruges ved dokumentundersøgelser til at analysere bærematerialets lysvirkning, fluorescerende trykfarver og andre sikkerhedsfeatures samt forfalskninger.

Tvivlsomme eller falmede dokumenter kan undersøges med UV-lys for at opnå en bedre skarphed og opløsning. Mange trykfarver ser anderledes ud i synligt fluorescerende lys (fluorescerende trykfarve). Fluorescerende sikkerhedsfibre kan fluorescere kraftigt. Når disse fibre er ændret ved en falskners påvirkning, kan forskellen endvidere ses i UV-lys.

De vigtigste UV-kilder, der anvendes til dokumentundersøgelse, er UV-kilder med bølgelængder på 365/366 nm (langbølge-UVA), 313 nm (farlig mellembølge-UVB) og 254 nm (meget farlig kortbølge-UVC). Ultraviolet “lys” er ikke synligt i sig selv, kun virkningen, dvs. den synlige fluorescens, der stimuleres af UV-lyset.